Brúsenie

Brúsenie

 Brúsime korčule od 2,- €.

Otváracie hodiny:

Po., Ut., St., Št., Pi.: 08.45 hod. - 18.00 hod.

So.: 08.00 hod. - 14.00 hod.

Ne.: 08.00 hod. - 12.00 hod.  

Mimo otváracích hodín - po vzájomnej telefonickej dohode. (0905 506 175)

Jánošíková 8, Košice na konci parkovacieho domu.

Poskytujeme brúsenie korčúľ na profi brúske PROSHARP vyškoleným pracovníkom priamo u výrobcu vo Švédsku. 


 

 

Základ brúsenia korčúľ

 
Je to obyčajný mýtus, že dvaja ľudia môžu nabrúsiť korčule jeden ostrejšie ako druhý. Nie je to pravda! Všetky korčule sú nabrúsené na presne rovnakú ostrosť. Rozdiel je v hĺbke drážky, a v rovnomernosti hrán. Toto robí korčuľu ostrejšou alebo menej ostrou. Základom dobrého brúsenia je správne umiestnenie drážky v noži korčule. Ak chcete správne nabrúsiť korčule, musí byť brúska správne nastavená /brúsny kameňa pod určitým polomerom/. Polomer drážky nie je zložité pochopiť, je to jednoduchá základná matematika. Každý, kto dokončil základnú školu vie, čo je polomer kruhu. Pamätáte si, použijete kružidlo, vytiahnite ceruzku na 1/2 palca, umiestnite špicatú časť na kus papiera a točíme okolo až budete mať kruh. Bingo, máte kruh s polomerom 1/2 palca. Brúska používa podobný princíp pri tvarovaní vonkajšej časti brúsneho kameňa, s tým rozdielom, že ceruzkou kružidla je diamantový rezný nástroj. Brúsny  kameň má po orezaní diamantom rovnaký tvar na vonkajšom okraji ako kruh s polomerom 1/2 palca, ktorý ste nakreslili na papier. Ak teraz začneme brúsiť korčule polomer kameňa sa prenesie na nože korčule. Krivka polomeru vytvára drážku medzi dvoma hranami na vonkajšej strane každého noža. Na obrázku hore a dole môžete vidieť hrany a dutinu medzi hranami na noži korčule. Aká hlboká alebo plytká bude drážka závisí od toho, aký si vyberiete polomer. Polomer 3/8 palca bude vytvárať hlbšie a výraznejšie hrany ako polomer 1 palec. Hĺbka drážky zohráva svoju rolu, niekedy pozitívnu, niekedy negatívnu. Nie pre každého hokejistu je vhodná každá drážka. Pre výber drážky je potrebné vziať do úvahy niekoľko individuálnych faktorov: vek, skúsenosti, hmotnosť, poloha, schopnosť, sila, zručnosť, teplota ľadu. Radi Vám poradíme.



Je dôležitá teplota ľadu? 

Dôležitou súčasťou pri rozhodovaní sa akú drážku si pri brúsení korčúľ vyberiete, je vedieť aký ľad je tam, kam idete korčuľovať. Existujú dva typy ľadu, "Soft Ice" a "Hard Ice", označované tiež ako "pomalý ľad" a "rýchly ľad". Pomalý ľad je vo všeobecnosti akákoľvek teplota cez 23 stupňov a rýchly ľad je od 17 do 23 stupňov. Na mäkkom ľade, vaše hrany korčúľ klesnú hlbšie do ľadu a spomalia Vás. Pri tvrdom ľade je potrebná väčšia sila na zarezanie sa do ľadu. Ak hráte na rôznych štadiónoch, budete cítiť značný rozdiel pri správaní sa korčúľ na jednom a druhom ľade. Takže čo treba robiť? Mali by ste mať svoje korčule naostrené zakaždým, keď zmeníte štadióny, aj keď to nie je vždy ekonomicky uskutočniteľné. Ak však máte dôležitý zápas, turnaj, potom by ste mali mať určite vaše korčule naostrené pre tento typ ľadovej plochy.

 


 

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.